AhonAlku
LAJIKUVAUKSET
Kukat
Heinät
Pihan kukkaniitty
Tienvarren niitty
Perinnemaisema
KYLVÖOHJEITA
Kukkaniitty
Usein kysytyt
ja vastatut

Nurmilauha
Deschampsia cespitosa

Nurmilauha on metsäkastikan ja metsälauhan ohella yleisimpiä heiniämme. Nurmilauhan luontaiset esiintymispaikat ovat kosteampia ja ravinnepitoisempia kuin metsälauhalla.

Kukkiessaan nurmilauhan harsomainen kasvusto on toista metriä korkea. Kuvassa oikealla: nurmilauhaa ja suo-ohdakkeita rehevällä niityllä

Kasvin muodostamat tuppaat erottuvat selvästi lumettomana aikana varsinkin kosteanpuoleisilla luonnonlaitumilla. Alemmassa kuvassa nurmilauhatupas vanhalla laitumella.

Laajoina kasvustoina nurmilauhan käyttöä viherrakentamisessa rajoittaa kasvin voimakas tupastaminen. Tiiviiden ja sitkeiden tuppaiden läpimitta voi olla 20-30 senttiä, jonka vuoksi koneellinen niitto ei tule kysymykseen. Toisaalta kasvi on hyvin kilpailukykyinen ja estää tehokkaasti muiden kasvien, mm. puiden taimettumisen.

Yksittäin kasvaessaan nurmilauha on hyvin kookas ja näyttävä, harsomainen heinä. Sen kukinta alkaa etelässä kesäkuussa ja korret voivat pysyä pystyssä siementen varistua pitkälle syksyyn. Kasvukauden aikana kasvin väri muuttuu heleänvihreästä oljenkeltaiseen.